over mij

 

Mijn naam is Mariette van Kuik, sinds 2017 werk ik als kleine zelfstandige onder de bedrijfsnaam ita Est nalatenschapscoach.

waarom nalatenschapscoach 

Ik ben al jong één van mijn ouders verloren, waardoor ik redelijk vroeg betrokken was op de impact van een overlijden op de familie en de kring daar omheen. Het gemis van een dierbaar persoon heeft geleid tot veel mooie gesprekken over leven en sterven en hoe door te leven nadat iemand in je omgeving is overleden. Een praatje op een verjaardag, met een collega of op straat kreeg vaak een extra dimensie, iedereen heeft dichtbij of wat verder weg te maken met overleden familieleden of vrienden. Dat is zo niet zo raar; sterven hoort bij het leven, net als geboren worden. Nu ik wat ouder ben word ik regelmatig gevraagd om te helpen als iemand binnen mijn omgeving een erfenis af moet handelen. Dat heeft er toe geleid dat ik ook professioneel aan de slag ben gegaan.

eerder werk en raakvlakken 

Ik heb bij diverse bedrijven jarenlang met plezier gewerkt, daarbij heb ik intensief kennis opgedaan van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, pensioen- en levensverzekeringen, financiële administratie, wetgeving en risicomanagement. Omdat ik het belangrijk vind om op de hoogte te blijven ben ik door de jaren heen opleidingen blijven doen en volg ik de nieuwste ontwikkelingen. Door mijn werk ben ik me er misschien nog wel meer van bewust geworden dat ziekte en overlijden op elke leeftijd voorkomen. Mijn kennis en mijn werkervaringen gebruik ik om mijn klanten te helpen.

 en dan omscholen

Om me te specialiseren heb ik de opleidingen gevolgd tot Erkend Nalatenschapscoach, Life Coach (coaching op huidig en toekomstig gedrag), Effectief Communiceren met NLP,  Bewindvoering, Wet financieel toezicht Adviseur Basis en Adviseur Vermogen, HEAO Bedrijfseconomie en Uitleg over uitvaart aan kinderen.

ik heb als bedrijfsnaam gekozen voor ‘ita Est’, wat betekent dat?

ita Est is Latijn voor ‘zo is het’ of ook wel ‘zo staat het geschreven’.  Het vertegenwoordigt een stukje acceptatie; het is zoals het is, voor het stuk waarop iemand zelf weinig invloed heeft. Daarnaast geeft de betekenis ‘zo staat het geschreven’ aan dat het duidelijkheid en rust geeft als u opschrijft wat belangrijk voor u is. Een testament is daar natuurlijk een sterk voorbeeld van, maar dat kunnen ook brieven zijn, notities op foto’s, of een map waarin u alle belangrijke dingen verzamelt en opschrijft.

wat kan ik voor u doen?

Als nalatenschapscoach kan ik u begeleiden in het nadenken over en vastleggen van uw gegevens en wensen. Zodat uw naasten -indien nodig- weten waar ze terecht kunnen en wat u wilt. Veel mensen hebben ergens in het achterhoofd wel het idee om alles duidelijk vast te leggen, maar komen daar niet toe. Jammer, want als u het op tijd regelt, heeft u de tijd en emotionele afstand om daar over na te denken.

en in de afhandeling van een nalatenschap?

In dat geval kan ik samen met u kijken wat er allemaal gedaan moet worden. Ik denk graag met u mee, of neem u werk uit handen. Ik ben geen notaris, bank of fiscalist, maar ik weet wel goed de weg in de afhandeling van een nalatenschap en wat daarbij komt kijken. Ieder heeft een eigen leven, dus ook een andere nalatenschap, het kan erg ingewikkeld zijn om alles goed af te handelen.